top of page

Θεραπεία ζεύγους

"...Και ίσως όταν ξαναϊδωθούμε, 

να μην ξέρει πια ο ένας τον άλλο, 

έτσι που επιτέλους,

να μπορέσουμε να γνωριστούμε".

Τάσος Λειβαδίτης

Η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους απευθύνεται στα ζευγάρια εκείνα που η ζωή τους στη σχέση ή στον γάμο χαρακτηρίζεται από έλλειψη επικοινωνίας, έντονες αντιπαραθέσεις, συναισθήματα απογοήτευσης ή θυμού. Στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα δύο άτομα που ενώνονται σε μια σχέση φέρουν μία ξεχωριστή και μοναδική ψυχολογική κληρονομιά. Καθένα φέρει μία προσωπική ιστορία και ένα σύνολο κρυφών εσωτερικευμένων αντικειμένων σε όλες τις επακόλουθες συναλλαγές του με το άλλο άτομο.

Ως εκ τούτου, ο τρόπος που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει τις σχέσεις μέσα στην πατρική του οικογένεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο που σχετίζεται στο σήμερα με τους ερωτικούς του συντρόφους. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του κάθε συντρόφου, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας, καθώς και οι αλλαγές που προκύπτουν από τις διαφορετικές φάσεις του κύκλου ζωής του ζευγαριού (π.χ. γέννηση παιδιού, απώλεια γονέα) προκαλούν διάφορες δυσκολίες στο ζευγάρι, όπως, λόγου χάρη, έλλειψη αμοιβαίας κατανόησης και συναισθηματικής εγγύτητας, απουσία ικανοποίησης του ενός από τον άλλο, συγκρούσεις, ματαίωση και ανασφάλεια.

Το συντροφικό ζευγάρι αξίζει να είναι η σημαντικότερη σχέση στη ζωή του ανθρώπου. Είναι η σχέση που σχηματίζεται για να δίνει χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση, ασφάλεια, αγάπη, έρωτα, πάθος, οικειότητα, φιλία, αποδοχή, κατανόηση και ανάπτυξη στους συντρόφους. Όπως κάθε συμφωνία στη ζωή, έτσι και αυτή των συντρόφων, έχει τους δικούς της όρους, που ρητά ή άρρητα έχουν διαμορφωθεί από τα πρόσωπα που τη δημιούργησαν. 

Βασικό στοιχείο για τη δημιουργία, τη διατήρηση και την εξέλιξη μιας σχέσης είναι η επίτευξη επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους συντρόφους, ώστε να μπορούν να ‘ισορροπούν’ κατάλληλα ανάμεσα στη δέσμευση και την ελευθερία, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, τη χαρά και τη λύπη, την ικανοποίηση και τη ματαίωση, κ.ο.κ.

Δημιουργώντας ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις στην πατρική οικογένεια, τις προσδοκίες, τις δυνατότητες και τις προθέσεις του κάθε μέλους χωριστά, ο θεραπευτής  φροντίζει να βοηθήσει το ζευγάρι με σκοπό να ορίσει τα θέματα που το δυσκολεύουν, να εκφράσει καταπιεσμένες σκέψεις και συναισθήματα, να κατανοήσει ο ένας τη θέση του άλλου, να ανακαλύψει καινούριους κώδικες επικοινωνίας, έτσι ώστε να βιώσει τη σχέση με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ τους και να νιώσουν ότι κάποιος τρίτος καταλαβαίνει πραγματικά τι συμβαίνει στη σχέση τους.

Στόχος της θεραπείας ζεύγους είναι αφενός να αναδυθούν τα άλυτα ενδοψυχικά προβλήματα των συντρόφων που τους εμποδίζουν να χαρούν μία παραγωγική και ικανοποιητική συζυγική εμπειρία και αφετέρου να σκεφτούν για ποιο λόγο είναι μαζί, να διερευνήσουν τις δυναμικές της σχέσης τους, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να αναζητήσουν τρόπους ώστε να απολαμβάνουν την κοινή τους ζωή.

bottom of page