top of page

Πρόκειται για συμβουλευτική που βασίζεται στις θεωρίες της θυματοποίησης και του ψυχικού τραύματος. Σκοπός είναι να βοηθηθεί το άτομο στο να αναγνωρίσει τις τραυματικές και κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει, να ανακουφιστεί από το άγχος, τη θλίψη, τις ενοχές, και να ενδυναμωθεί έτσι ώστε να βελτιώσει και να αποκτήσει έλεγχο στη δική του ζωή.

Όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τη σωματική, τη σεξουαλική βία, τη συναισθηματική κακοποίηση καθώς και την οικονομική αποστέρηση. Παρόλο που διαφορετικές μορφές κακοποίησης μπορεί να συμβαίνουν ξεχωριστά ή συνδυαστικά, η σωματική βία είναι η πιο προφανής. Η συναισθηματική κακοποίηση πολύ συχνά υποτιμάται, όμως μπορεί να αφήσει βαθιά και μακροχρόνια σημάδια.


Ο εντοπισμός και η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων και των συμπτωμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης είναι το πρώτο βήμα για να μπεί ένα τέλος σ’ αυτήν.

 

Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να ζει με το φόβο του ατόμου που αγαπά. 

Προειδοποιητικά σημάδια:

1) Νιώθεις ότι μέσα στη σχέση είσαι αδύναμη/ος: Η συμπεριφορά του άλλου σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις χάσει τη δύναμή σου, το θάρρος της γνώμης σου -γιατί φοβάσαι ότι αυτό που θα πεις θα είναι λάθος; 

2) Νιώθεις συνέχεια ενοχή/ος. Το να νιώθεις συνέχεια ενοχή για ό,τι πεις και για ό,τι κάνεις και φόβο για το τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενέργειές σου μέσα στη σχέση είναι σημάδι ότι η χειριστική συμπεριφορά του άλλου σε έχει κυριεύσει.

3) Νιώθεις υποβιβασμένη/ος. Αν ο άλλος απλά δεν ακούει αυτό που του λες, υποβαθμίζει τη γνώμη σου και τα επιχειρήματά της και σε κάνει να έχεις συνεχώς αμφιβολίες. Πολλές φορές με ύπουλο τρόπο μια τέτοια συμπεριφορά αποδομεί σταδιακά την αυτοπεποίθησή σου και βιώνεται στην πορεία ως κάτι το φυσιολογικό.

4) Σου ασκείται συνεχώς κριτική: Αν η κριτική του άλλου σου μειώνει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σου δύναμη («Τι είναι αυτό που φοράς;» «Πώς είσαι έτσι;» «Πόσο έχεις παχύνει»)

5) Δε σέβεται τη σωματική και τη ψυχική σου υγεία; Εισπράττεις την αδιαφορία του άλλου: Αν τα συναισθήματά σου δεν αφορούν τον άλλον (το να είσαι θλιμμένη/ος ή αγχωμένη/ος είναι κάτι που του/της είναι παντελώς αδιάφορο).

6) Θυμώνει εύκολα; Σε κατηγορεί για τη συμπεριφορά του/της και τα προβλημάτά του/της; Δε δέχεται τις συμβουλές σου, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη γνώμη ή την κρίση σου; Ρίχνει τα προβλήματα του/της στις προηγούμενες σχέσεις του/της, στις/στους πρώην συντρόφους του/της;

7) Είναι επιθετικός/ή; Η βίαιη συμπεριφορά συγκαλύπτεται στη συνέχεια με «ευγενικές» χειρονομίες, όμως το πραγματικό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

8) Μοιάζει να έχει διπλή προσωπικότητα; Γοητευτικός/ή και ευχάριστος/η στους άλλους, επιθετικός/ή μαζί σου;

9) Επιμένει για τον έλεγχο των χρημάτων σου. Όταν δεν έχεις έλεγχο της ιδιοκτησίας σου, των κεκτημένων σου, όταν επιτρέπεις ο/η σύντροφός σου να έχει λόγο στα έξοδά σου και να τα ελέγχει, τότε αυτό είναι σημάδι ότι έχεις χάσει τον έλεγχο των ορίων στη σχέση.

10) Όταν οι άλλοι παρατηρούν μια αλλαγή που εσύ αδυνατείς να εξηγήσεις: Άφησε τους ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για σένα να σου μιλήσουν και άκουσέ τους. Όταν παρατηρούν μια αλλαγή στη συμπεριφορά σου (είσαι ανήσυχη/ος, θλιμμένη/ος) και εσύ δεν θες να μπεις σε διαδικασία να δώσεις εξηγήσεις (ενώ ξέρεις ότι η αιτία είναι η συμπεριφορά του/της συντρόφου σου).

11) Αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Όταν αρχικά είσαι σίγουρη/ος για κάτι, ωστόσο δεν τολμάς να το πεις και φτάνεις στο σημείο να αμφιβάλλεις ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε είσαι θύμα χειριστικής συμπεριφοράς. 

12) Αποκλεισμός από φίλους και οικογένεια. Μήπως ο/η σύντροφός σου φτιάχνει έναν μικρόκοσμο στον οποίο δεν επιτρέπει άλλους ανθρώπους πέρα από τον/την ίδιο/ίδια;

13) Σε ζηλεύει παθολογικά και είναι υπερβολικά κτητικός/ή; Θέλει να ξέρει κάθε ώρα και στιγμή που βρίσκεσαι και τι κάνεις; Ζηλεύει τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συναδέλφους σου και δεν επιτρέπει να έχεις επαφές μαζί τους;

Όταν ο ψυχικός πόνος γίνεται μια μόνιμη συνθήκη, τότε είναι η στιγμή να μην προσπερνάς τις συμπεριφορές των άλλων αλλά να τις φιλτράρεις για να δεις πόσο επηρεάζουν τον ψυχικό σου κόσμο και τη λειτουργικότητά σου. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους, όμως δεν αποτελεί κομμάτι της ζωής. 

bottom of page