Συζήτηση με θέμα: Βία και Διακρίσεις κατά των γυναικών
Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος υποδέχτηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου δημοσιογράφους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Laiou Dumitru, Δήμαρχο Comuna Ceplenita, Νομός Iasi, Petrariu Maria Adriana, Δήμαρχο Comuna Vanatori, Νομός Iasi και Paul Voicu, Αντιδήμαρχο Alba Iulia και κοινωνικών φορέων από τη Ρουμανία (Βουκουρέστι, Ιάσιο και Alba Julia), καθώς και την Κορίνα Βασιλοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής σε μια εκδήλωση με θέμα Βία και Διακρίσεις κατά των Γυναικών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού έργου FEMRO με αντικείμενο την Ειδίκευση και Επανειδίκευση Ανθρώπινων πόρων για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στην κοινωνική και εργασιακή ζωή. Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Ρουμανίας. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ (διακρατικός εταίρος στο έργο) και ο Δήμος Χαλανδρίου.
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου απηύθηνε χαιρετισμό, κατά τον οποίο παρουσίασε τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στη λειτουργία των κοινωνικών δομών της και τη χρησιμότητά τους σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Περαιτέρω, στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι μορφές και η έκταση του φαινομένου της έμφυλης βίας από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου (κοινωνική λειτουργός-Αναστασία Γαλακτίδου, κοινωνιολόγος-Μπάκου Βάσια, νομικός-Μιρέλα Παπαχλιμίντζου, ψυχολόγος-Κορίνα Στρατή). Παράλληλα, παρουσιάστηκε εκτενώς το έργο του Κέντρου, καθώς επίσης και εμπειρικά δεδομένα από την τριετή λειτουργία της δομής. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο πλαίσιο υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Βορειοανατολική Αττική. Έως σήμερα έχει δεχτεί 406 αιτήματα από γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική).
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων σχετικά με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορείς υποστήριξης των γυναικών σε Ελλάδα και Ρουμανία. Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση η Κορίνα Βασιλοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, θέτοντας ως ζήτημα το πλαίσιο λειτουργίας των δομών στη Ρουμανία σε αντιπαραβολή με την Ελλάδα. Στο κλείσιμο της συζήτησης, υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα της περαιτέρω ενίσχυσης των δομών από την πολιτεία και η σημασία συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ολιστική πρόληψη και θεραπεία του φαινομένου.